Qué es pot fer per combatre’l?

Perquè t’és igual el canvi climàtic?

Si, has llegit bé el títol d’aquest apartat, i en el fons saps que és del tot cert. És molt possible que mentre llegies l’apartat de conseqüències de la pàgina: què és el canvi climàtic?, segurament t’has sentit molt malament, però ara segurament ja set haurà passat i tornaràs a estar en el mateix estat d’ànim que estaves quan has començat a llegir la web. No t’amoïnis, no és que siguis cínic, el que et passa és pura psicologia i li passa a tothom, de fet, fins-hi tot té nom; La infoxicació, és un sistema de defensa del nostre cervell. Portem tants anys escoltant notícies catastròfiques del canvi climàtic que, per evitar depressions o obsessions, el nostre cervell les acaba assimilant i crea com una espècie de filtre que fa que totes aquestes notícies catastròfiques només semblin soroll de fons. És a dir que la por ja no funciona, per entendre aquesta afirmació ens hem d’imaginar que som com un got que pots anar omplint de por, però ha arribat un punt en el qual aquest got s’ha desbordat i ens ha fet «immunes» a la por que ens hauria de produir aquest tema, fins al punt d’acabar decidint no fer res tot-hi està veient el món ensorrar-se sota els nostres peus.

Però igualment, tot-hi que no ens faci por, és un tema massa greu com perquè la resposta generalitzada sempre sigui la mateixa. Aquí és on entren els conflictes d’interessos, ja sigui d’empreses, països, etc. Per què creus que no s’ha complert cap acord dels que han sigut aprovats internacionalment per posar límits a les emissions de carboni no han arribat a cap lloc, perquè hi ha tantes ideologies que neguen o treuen importància al canvi climàtic com el negacionisme, el tecno-optimisme, el «keep calm, que hi ha temps», etc. tot-hi que el més del 97% de la comunitat científica aprova i remarca com a problema el canvi climàtic? La resposta és fàcil, el conflicte d’interessos dels rics i poderosos, els quals són «la mà negre» que s’ha encarregat de frustrar tots els plans que no els beneficiïn, entre ells les mesures al canvi climàtic.

En l’àmbit personal

Per molt que no ho sembli tu, actuant com a individu marques un gran canvi, ja que són les accions quotidianes el que contaminen, i a l’hora les que poden canviar les coses. Recorda que no deixa de ser que tot és un sistema, en el que nosaltres som la base, i els de dalt només tenen el poder que nosaltres li donem, ja que qui és un empresari sense treballadors?, i un polític sense votants?, i un general sense soldats? No són ningú, però igualment mai pretenguis esperar que actuïn per ells sols, perquè no ho faran, ja que saben lo controlats que ens tenen. Un altre punt que ens agradaria matisar és que quan facis alguna de les accions que anomenarem a continuació (sigui per la raó que sigui) no pensis en què el teu acte individual no serveix, no utilitzis com l’excusa de: si ningú ho fa…. el truc és sempre pensar que el teu acte serà l’últim, el que marcarà la diferència, ja que si tothom penses així es compliria. Doncs amb aquests punts aclarits comencem:

  • Reduir la teva petjada de carboni → Tot-hi que aquest concepte és molt general i engloba la major part dels punts que parlarem a continuació, és important de mencionar, ja que es tradueix en reduir al màxim la quantitat de carboni que emetem a l’atmosfera.
  • Forma de consum → Comprar sempre de forma conscient i sostenible, tenint en compte la procedència del producte, la contaminació i patiment (durant la cadena de producció) que haurà generat, si realment el necessitem, si és reciclable o reutilitzable, etc. I això aplicar-ho a tot el consum, des de menjar, a electrodomèstics a companyies elèctriques, etc. Per molt que no ho sembli aquest és el punt més important, ja que és el que obligarà a les empreses a tornar-se ecorresponsables i sostenibles.
  • Mitjà de transport → Intentar anar sempre en transport públic, bicicleta o caminant i en el cas que sigui imprescindible (recorda el punt anterior) un cotxe elèctric.
  • Menjar → El ideal seria que et fessis vegetarià, però realment el important és deixar de consumir carn vermella, ja que és la que més contaminació produeix (recorda la desforestació i el metà associat a aquest sector). En la meva opinió el millor és anar pas per pas, primer deixar la brioixeria industrial, llaminadures i altres aliments superflus, després la carn vermella (diem vermella però ens referim sobretot a la de vaca), després regular l’altra carn fins a acabar deixant-la, etc. Així no només ajudaràs al planeta, sinó que estaràs més saludable.
  • Recollir brossa i col·laborar amb ONG → Bé, en aquest cas el títol ja ho diu tot, simplement dedicar una petita part del teu temps lliure a salvar el planeta.

I en general aquests són totes les formes amb les quals pots combatre el canvi climàtic, com has vist és realment fàcil, tot és simplement voluntat. Com a primer pas et proposem passat-te per la nostra secció de «Quiz», en la qual et trobaràs una sèrie de preguntes perquè reflexionis sobre la teva forma de vida, ja que el primer per poder canviar és entendre l’error.

En l’àmbit sistèmic

Tot-hi que no és vulgui, és perfectament possible convertir i guanyar al canvi climàtic si ho fem en àmbit global, ja que tenim la tecnologia i els medis més que de sobre per fer-ho, però intentarem anar directes a les coses que és poden fer des de l’àmbit sistèmic per combatre el canvi climàtic.

  • Economia circular → Aquest és un tema molt complex, que proposa és la reutilització constant dels materials, el qual és lògic, ja que estem en un planeta finit amb recursos finits. També inclou un llarg ventall de coses com energies renovables, producció eco-sostenible i justa …
  • Tractats → Tot-hi que no són molt efectius, si és prenguessin en serio, podrien servir per obligar a les empreses i governs a seguir polítiques més sostenibles
  • Projectes de preservació i «reconstrucció» ambiental → Aquest punt és molt fàcil d’entendre, ja que consisteix en simplement invertir en, per exemple, protegir i replantar boscos, protegir els oceans, etc

Com en l’anterior punt, ens podem adonar que les solucions són relativament simples, ja sé que en els dos casos ho hem resumit molt i hem utilitzat tota l’estona punts molt generalitzats, ja que l’objectiu d’aquesta web és per conscienciar i informar. Si realment t’interessa el tema i/o vols saber amb més profunditat que pots fer per combatre el canvi climàtic et convidem que consultis webs especialitzades i t’informis amb més profunditat. Gràcies per haver-te interessat (ni que sigui durant el temps que has tardat en llegir tot el contingut de la plana web) pel teu i el nostre futur.